Základním pilířem projektu byla vzdělávací a konzultační činnost realizovaná přímo ve školách a školských zařízeních (dále jen „školy“) zapojených do krajské sítě škol projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi (APIV B).

Síť zapojených škol byla vytvořena v letech 2017–2018 a zahrnovala celkem 355 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol a školských zařízení (ŠZ) pro zájmové vzdělávání napříč ČR. V každém kraji bylo zapojeno minimálně 24 škol.

Jaké byly počty zapojených škol podle typu?

  • 97 mateřských škol
  • 192 základních škol
  • 61 středních škol a vyšších odborných škol
  • 5 školských zařízení pro zájmové vzdělávání

Zapojené školy souhrnně zaměstnávaly více než 10 000 pedagogů, z čehož 4 422 osob obdrželo systémovou vzdělávací podporu v objemu minimálně 40 hodin a dalších cca 3 600 osob obdrželo nějakou část této podpory.

Více než polovina škol využila tzv. komplexní podporu – kurzy DVPP, služby mentorů, koučů a odborných poradců. Druhá část škol měla k dispozici kurzy DVPP pro vedení školy a pro pedagogy zaměřené na problematiku společného vzdělávání. Všechny zapojené školy měly k dispozici stáže na partnerských školách a v dalších zařízeních. Omezenému počtu škol byla v rámci pilotáže nabídnuta též služba supervize.

Školám byla prostřednictvím krajských Center podpory poskytována rovněž konzultační podpora a pravidelně byla organizována setkání školních garantů, jimiž byli často zástupci vedení školy.

Z důvodu propuknutí pandemie covid-19 bylo nutné realizaci projektu prodloužit, čehož využila i část škol (celkem 262), které nestihly své služby vyčerpat do původně plánovaného ukončení realizace projektu, tj. do 30. 9. 2021 (k tomuto datu ukončilo spolupráci pouze 93 škol). V prodloužení mohly pokračující školy nejen dočerpat stávající služby, ale také se zapojit do nových aktivit – informačně-vzdělávacích programů a platforem pro sdílení zkušeností, jejichž cílem bylo síťování škol a sdílení dobré praxe. Krajská síť škol byla jako celek uzavřena k termínu 31. 8. 2022.

Ačkoliv pro školy tímto datem skončila možnost čerpat vzdělávací podporu, věříme, že mnoho z nich se stalo nositeli dobré praxe a v duchu vzájemné spolupráce budou šířit myšlenku společného vzdělávání dále.