Tisková zpráva

Národní pedagogický institut ČR spouští nový podcast zaměřený na rovné příležitosti ve vzdělávání s názvem Zapojme všechny. V jednotlivých dílech se bude zabývat tím, jak nejen ve škole podpořit jedinečnost každého z nás. Staví na silných příbězích lidí, kteří i navzdory handicapu našli v životě svoje místo a rozvinuli svoje nadání. V rozhovorech s odborníky pak jde po stopách častých problémů dnešních školáků nebo i školského systému jako takového a přibližuje jejich možná řešení.

Moderátorky Marta Kozdas a Adéla Pospíchalová si v jednotlivých dílech podcastu povídají s odborníky na vzdělávání a výchovu a také s rodiči a žáky či studenty.

 

„V celkem 21 plánovaných dílech uslyšíte rozhovory s téměř neslyšícím básníkem, nadanou studentkou, která své nadání objevila až na střední škole, nebo třeba s žáky, kteří prošli šikanou a rozhodli se ostatním s touto zkušeností pomáhat. Svůj příběh nám vyprávěly maminka dítěte s těžkým zdravotním postižením nebo dítěte s výjimečným nadáním. Užitečné tipy a dlouholeté zkušenosti s prací s dětmi uslyšíte přímo od specialistů na poruchy učení a chování, psychologů či speciálních pedagogů. Dva díly jsou věnované asistentům pedagoga, popovídáme si také o time-managementu a strategiích celoživotního učení se nebo o životě a kariéře s poruchou autistického spektra“, popisuje tematické zaměření podcastu tutorka webové aplikace Zapojmevšechny.cz Kristina Březinová.

V 1. dílu si můžete poslechnout příběh Pavly, maminky dítěte s komplikovaným zdravotním postižením. Jak zvládá péči o syna a jeho vzdělávání? Co jí pomáhá a jak vypadá jejich rodinný život?

Ve 2. dílu si pak budeme povídat s Vladislavem Günterem, který má bohaté zkušenosti s podporou dětí i dospělých s odlišným mateřským jazykem. Kromě zkušeností z českých škol popisuje inspirativní praxi škol z anglického Leicesteru, které se z nejhorších v celé zemi vyšvihly na špičku a jsou dnes dávány za vzor.

Podcast vzniká v projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a je součástí webové aplikace pro pedagogy a rodiče Zapojmevšechny.cz (www.zapojmevsechny.cz). Dostupný je také například prostřednictvím aplikací Spotify, Google Podcast nebo Apple Podcast.

Nové díly podcastu Zapojme všechny publikujeme vždy jednou za 14 dní ve čtvrtek. Příjemný poslech!
 

Kontakt:

Mgr. Jana Odstrčilová, týmová manažerka aktivity Veřejnost, projekt Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi, Národní pedagogický institut ČR

M: +420 778 454 398

E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

PhDr. Kristina Březinová, tutorka webové aplikace Zapojmevšechny.cz, projekt Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi, Národní pedagogický institut ČR

M: +420 732 335 070

E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.