Adéla, studentka Ostravské univerzity, již několik let trpí panickou a smíšenou úzkostně depresivní poruchou. V novém podcastu Zapojme všechny vypráví o studiu na střední a vysoké škole a o úskalích, jimž musela kvůli své diagnóze čelit. Jak se cítila? Proč proplakala celé dny, co by jí pomohlo, a co ji naopak sráželo ke dnu? Kdy se dozvěděla diagnózu a vyhledala by pomoc dřív? Co by poradila učitelům i spolužákům v případě, že někdo takto očividně volá o pomoc? Jak se se svou diagnózou vypořádává dnes?

 

Příběh studentky speciální pedagogiky na Ostravské univerzitě Adély ukazuje, jak by včasná diagnóza odborníků, a především otevřená komunikace s blízkým sociálním okolím a učiteli (její i jejích rodičů), mohla usnadnit nejen studium, ale i běžný život. U Adély propukla panická porucha a smíšená úzkostně depresivní porucha v době dospívání. Projevy poruchy blízké sociální okolí a rodinní příslušníci nejprve přičítali pubertě a adaptaci na změnu. Adéla v té době totiž měnila školu a sžívala se na soukromém gymnáziu s novým kolektivem a učiteli. Nikdo, včetně jí samé, si dlouhou dobu nepřipouštěl, že její obtíže nejsou jen stresovou reakcí na zátěž. 

O tom, jak a kdy zjistila diagnózu a co tomu předcházelo. jak v současné době funguje na vysoké škole, ale i co je panická a smíšená depresivní porucha se dozvíte v podcastu.

Celý podcast i konkrétní tipy a doporučenou literaturu najdete pod odkazem: https://zapojmevsechny.cz/clanek/detail/podcast-10-dil-panicka-porucha-a-studium-na-stredni-a-vysoke-skole

 

Podcast Zapojme všechny

Nové díly podcastu o společném vzdělávání Zapojme všechny publikujeme vždy jednou za 14 dní ve čtvrtek. Moderátorky Marta Kozdas a Adéla Pospíchalová si v nich povídají s odborníky na vzdělávání a výchovu a také s rodiči a žáky či studenty.

Podcast vzniká v projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a je součástí webové aplikace pro pedagogy a rodiče Zapojmevšechny.cz. Dostupný je také například prostřednictvím aplikací Spotify, Google Podcast nebo Apple Podcast.