Krom toho, že je Marta Kozdas etopedkou, koučkou a metodičkou Národního pedagogického institutu ČR, je také učitelkou a speciální pedagožkou a má bohaté zkušenosti s prací se školní třídou. O tom, jak zvládat nevhodné chování ve třídě a jejích zkušenostech s problémovým chováním žáků si v novém díle podcastu Zapojme všechny povídá s Adélou Pospíchalovou. Jak je řešit, na koho se případně obrátit a co se jí v takových situacích osvědčilo?


Poruchy chování v každodenní školní praxi

Marta Kozdas přiznává, že řešení těchto problémů bývá běh na dlouhou trať, který často doprovázejí nezdary. Neúspěchy je však třeba brát jako důležitou stránku této profese, poučit se z nich a zaměřit se na práci na sobě a další vzdělávání. Při řešení pomůže jistě také týmová spolupráce a důležitá je i kolegiální podpora od zkušenějších pedagogů. V emočně vyhrocených situacích je přínosné také sdílení, jako jedna z forem psychohygieny.

Co se Martě Kozdas osvědčuje? Klidný přístup, otevřená komunikace se žáky a především důslednost. Efektivní je také podpora pozitivních vzorců chování u dítěte/žáka, kdy si učitel všímá toho, co dítěti/žákovi jde, co se mu podařilo, a poskytuje nehodnotící a pozitivní popisnou zpětnou vazbu. V podcastu uvádí Marta Kozdas jednotlivé případy, se kterými se potýkala a jak je řešila. Nešetří ani doporučeními.

V textu k podcastu najdete navíc shrnutí poruch chování a tipy na doporučenou literaturu k problematice: https://zapojmevsechny.cz/clanek/detail/podcast-15-dil-jak-efektivne-resit-vychovne-obtize-ve-tride?activate=0&show=1.


Podcast Zapojme všechny

Nové díly podcastu o společném vzdělávání Zapojme všechny publikujeme jednou za 2 až 3 týdny. Moderátorky Marta Kozdas a Adéla Pospíchalová si v nich povídají s odborníky na vzdělávání a výchovu a také s rodiči a žáky či studenty.

Podcast vzniká v projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a je součástí webové aplikace pro pedagogy a rodiče Zapojmevšechny.cz. Dostupný je také například prostřednictvím aplikací Spotify, Google Podcast nebo Apple Podcast.