Osvědčené metody práce přímo ze škol či od odborníků na vzdělávání a výchovu přináší nová aplikace zaměřená na inkluzi Zapojmevsechny.cz. V rámci projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi (APIV B) ji připravil Národní pedagogický institut ČR. Učitelé zde naleznou aktivity využitelné ve výuce, ředitelé škol zase tipy od svých kolegů. Rodiče se dozvědí, jak vypadá vzdělávání na oblíbených a přitom inkluzivních školách, naleznou zde i inspiraci pro rozvoj svých dětí. Praktická mapa umožňuje najít odborníky z celé ČR, k dispozici je také poradna.

Aplikace Zapojmevsechny.cz nabízí srozumitelnou a praktickou formou zkušenosti se vzděláváním rozmanitého kolektivu dětí. Název aplikace poukazuje na to, že kvalitní školy umí zapojit do výuky všechny děti včetně těch se speciálními vzdělávacími potřebami, a zároveň dokážou efektivně spolupracovat s rodiči, zřizovatelem nebo s poradnami.        

Školy, které se s námi v aplikaci dělí o své zkušenosti, stojí na několika základních pilířích: Záleží jim na každém dítěti a vědí, jak je podpořit, cíleně budují dobré vztahy a podporují spolupráci, umí jednat s rodiči a zapojit je, vytěží maximum z práce specialistů i asistentů pedagoga a nebojí se říct si o pomoc, když to někde drhne,“ vysvětluje tutorka aplikace Zapojmevsechny.cz Kristina Březinová. A dodává: „V takových školách se cítí spokojeně děti, učitelé i rodiče. A díky dobrému klimatu se tam žáci opravdu něco naučí. Zapojmevsechny.cz inspiruje, jak toho dosáhnout.

„V Zapojmevsechny.cz zjistíte, co funguje, když řešíte například vyrušování ve třídě, podobu rodičovských schůzek, podporu žáků s odlišným mateřským jazykem nebo nadáním, hodnocení i jinou formou než známkou nebo prevenci syndromu vyhoření u pedagogů. Dobrou praxi s námi sdílejí učitelé, ředitelé škol, asistenti pedagoga, žáci, rodiče i poradenští pracovníci. Zkrátka všichni, kdo se do vzdělávání nějak zapojují,“ popisuje zaměření aplikace Jana Odstrčilová, manažerka aktivity Veřejnost projektu APIV B. 

Hodně mě zaujaly především vzorové dokumenty, myslím, že je to výborná pomoc pro učitele,“ hodnotí přínos aplikace Iveta Matulová ze ZŠ a MŠ Olšany u Prostějova.

Učitelé si mohou rovnou v aplikaci připravit například plány pedagogické podpory a další dokumenty. Díky nápovědnímu oknu se dozvědí nejen co do jednotlivých kolonek vyplnit, ale aplikace napoví i konkrétní texty a formulace. Zapojmesechny.cz obsahuje také krátká metodická videa, konkrétní aktivity nebo inspirativní články. V mapě expertních služeb lze snadno vyhledat nejbližší školská poradenská zařízení a další odborníky. S konkrétními dotazy poradí metodici v online poradně.

Tým projektu APIV B aplikaci dále rozvíjí a aktualizuje. Přibývat bude především interaktivní a audiovizuální obsah.

Tisková zpráva, středa 26. 8. 2020