Od skupiny kolegů, kteří se zabývají nadanými a mimořádně nadanými dětmi, jsme dostali speciální upozornění, a tak sdílíme!

 

Vážení dospělí od nadaných!

Pokud se v neděli díváte se svými nadanými potomky na seriál Ochránce, zvažte prosím v tuto neděli jiný program. Ne proto, že by to byl díl špatný. Právě naopak. Díl je tak silný, že byste jej měli raději nejprve zhlédnout sami a zvážit, jak to může vaše děti a dospívající zasáhnout.

 

Spoiler Allert (vyzrazení děje): 

Díl vypráví o sebevraždě mimořádně nadaného chlapce. Jedná se o nejnebezpečnější typ sebevražedného jednání, který je typický pro nadané lidi - totiž sebevraždu bilanční. Ano, společnost potřebuje proplesknout, aby si nadaných dětí začala všímat. Nepochybně. Problém je v tom, že když se na konci rozkryje chlapcova motivace, někteří nadaní mohou soucítit zcela. Jakkoli to bude znít morbidně, měli byste vědět, že nadaný člověk, který bilanční sebevraždu občas rozumově zvažuje, cítí při sledování posledních momentů chlapcova života téměř závist, že ten už nemusí trpět, že je volný.

 

Hluboce doufáme, že slyšíme trávu růst, ale i jeden omyl by byl příliš. Považujeme za důležité, aby rodiče rizikových dětí dostali tuto zprávu včas a mohli se připravit.

 

Markéta Palečková

Kateřina Emer