Ve slibovaném pokračování podcastu Zapojme všechny se Zbyňkem Němcem, lektorem Nové školy a učitelem z Pedagogické fakulty UK, se redaktorka Adéla Pospíchalová ptá, jak by měla vypadat funkční spolupráce mezi asistentem pedagoga a učitelem. Dozvíte se také, jakých chyb by se měly obě strany v ideálním případě vyvarovat.


Přesto že se v mateřských, základních i středních školách se v posledních letech výrazně zvyšuje počet asistentů pedagoga, v řadě případů ředitelé a ani samotní učitelé netuší, jak asistenty správně zapojovat do výuky i celkové činnosti školy. K vymezení svých kompetencí navíc asistent nemá často dostatečné vzdělání a zpočátku ani potřebné zkušenosti. A tak se často stane, že všichni účastníci nějakým způsobem chybují.

O jaké chyby jde nejčastěji? Může se jednat o přílišnou horlivost asistenta pedagoga, který dělá práci za žáka, čímž brání jeho rozvoji, o nevyjasnění kompetencí asistenta pedagoga ve třídě nebo nedostatečné metodické vedení ze strany učitele či přeceňování role asistenta pedagoga ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Jaká je role asistenta pedagoga, co musí nastavit učitel a jak může pomoci s nastavením spolupráce ředitel školy se dozvíte v novém dílu podcastu: https://zapojmevsechny.cz/clanek/detail/podcast-9-dil-nejcastejsi-chyby-ve-spolupraci-asistenta-pedagoga-a-ucitele.

PhDr. Zbyněk Němec, Ph.D. je speciální pedagog. Vyučuje na Pedagogické fakultě Karlovy Univerzity. Sám před lety působil jako asistent pedagoga, posléze se této problematice věnoval jako pracovník speciálně pedagogického centra, lektor kurzů organizace  Nová škola, o.p.s.,  a také v rámci výzkumu na Pedagogické fakultě UK. Své bohaté zkušenosti zúročil v mnoha publikacích zaměřených na práci asistentů. S kolegy z Nové školy o.p.s. provozuje webové stránky www.asistentpedagoga.cz.

 

Podcast Zapojme všechny

Nové díly podcastu o společném vzdělávání Zapojme všechny publikujeme vždy jednou za 14 dní ve čtvrtek. Moderátorky Marta Kozdas a Adéla Pospíchalová si v nich povídají s odborníky na vzdělávání a výchovu a také s rodiči a žáky či studenty.

Podcast vzniká v projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a je součástí webové aplikace pro pedagogy a rodiče Zapojmevšechny.cz. Dostupný je také například prostřednictvím aplikací Spotify, Google Podcast nebo Apple Podcast.