Do naší poradny na interaktivním webu Zapojmevšechny.cz přichází dotazy od rodičů i pedagogů. Některé otázky využíváme a odpovědi na ně zveřejňujeme v sekci Otázky a odpovědi, protože by se mohly hodit také dalším rodičům a kolegům pedagogům :-).

 

Dotaz:

Dobrý den, existuje seznam dvojjazyčných klinických psychologů, kteří mohou stanovit diagnózu LMP u dětí s odlišným mateřským jazykem, z Ukrajiny?

Ilustrační foto | FOTO: Freepik

Odpověď:

Dobrý den,  takový veřejně dostupný seznam dvojjazyčných odborníků, co by mohli stanovit diagnózu LMP přímo neexistuje, nicméně:

     1) Vyšetření dětským klinickým psychologem by mělo být realizovatelné pomocí tlumočníka. Jak uvádějí některé ordinace klinického psychologa, zájemce o diagnostiku by si tlumočníka měl zajistit sám (viz např zde: Klinická psychologie – Ambulance klinické psychologie a psychoterapie (olpsycholog.cz))  

Bezplatnou tlumočnickou službu nabízejí Centra na podporu integrace cizinců, která jsou zřízena ve většině krajů ČR. Odkazy na centra najdete zde: Rozcestník (integracnicentra.cz)

V Ústeckém, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji tato centra sice zřízena nejsou, ale tlumočnické služby je možné rovněž žádat přes místní spolupracující neziskové organizace. Kontakty naleznete v odkazu: Ostatní centra (integracnicentra.cz)

Doprovod tlumočníka k psychologovi lze zpravidla zajistit s určitým časovým předstihem (tak aspoň 1 týden předem).

Další tip: Některá města také nabízejí bezplatné tlumočení, v Praze například zde: Bezplatné tlumočení a asistence pro cizince na Magistrátu hl. m. Prahy

 

     2) Můžete se obrátit přímo na Asociaci klinických psychologů s žádostí o pomoc a doporučení vhodného kontaktu na klinického psychologa v místě bydliště, e-mailový kontakt je zde: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Případně lze využít online adresář Asociace, kde můžete vyhledat psychologa podle místa bydliště: Hledat klinického psychologa | Adresář psychiatrů (nudz.cz) 

 

     3) Asociace klinických psychologů zveřejnila adresář odborníků, kteří jsou ochotni pomoci osobám zasaženým konfliktem na Ukrajině, včetně cizích státních příslušníků, přičemž někteří tito odborníci jsou dvojjazyční, případně vícejazyční (a mluví i rusky). Nabídka péče se vztahuje na krizovou intervenci a psychoterapii, nicméně věříme, že se můžete na tyto odborníky obrátit i s dotazem na možnost poskytnutí psychodiagnostiky v cizím jazyce:  

Adresář naleznete zde: Nabídky klinicko-psychologické péče osobám zasaženým válkou na Ukrajině (akpcr.cz) 

Anebo můžete také využít stránku zřízenou přímo pro žádosti o radu či pomoc (tlačítko vpravo „hledám pomoc“) v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině, na vyřizování dotazů se rovněž podílí Asociace klinických psychologů: Pomáhej Ukrajině (pomahejukrajine.cz) 

 

     4) Národní pedagogický institut ČR Vám může zajistit bezplatné tlumočnické služby v případě vyšetření dítěte v pedagogicko-psychologické poradně nebo speciálně pedagogickém centru. Odkaz: » Tlumočnické a překladatelské služby (npi.cz) 

 

Děkujeme za využití naší poradny. Pokud byste měla jakýkoliv další dotaz, neváhejte se na nás obrátit (opět přes e-mail poradny). Tým Zapojmevšechny.cz